Dimitar in English

InSighting Зоната на Свободата – 7 дни извън света

 

flower-waterwallINSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА

7 ДНЕВЕН РИТРИЙТ В СВЕТА НА МАГИЧНИТЕ, МИСТИЧНИТЕ И НЕОБИЧАЙНИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ НА СЪЗНАНИЕТО

27 СЕПТЕМВРИ – 3 ОКТОМВРИ 2014

В РОДОПИТЕ – НАЙ-ВЪЛШЕБНАТА ПЛАНИНА В БЪЛГАРИЯ

С водещ основателя на InSighting д-р Димитър Тенчев

INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА – КОНЦЕПЦИЯТА

Спомняте ли си песента Imagine на John Lennon? Ако не, наберете я немедлено в youtube и запълнете този феноменален пропуск в общата си култура :). Саундът навява носталгично-романтично-лежерен повей, в който ти се иска да се пренесеш в утопичния свят на Imagine, където светът изобщо не е такъв, какъвто го познаваш. И за да усилиш усещането, че това ти се случва именно на теб, си пускаш хипнотизиращата мелодия на Ленън отново, и отново, и отново, забравяйки “реалността”, в която си се набил. Поне при мен беше така при първото ми съприкосновение с песента преди едно трийсетина години (мамка му, времето си лети!).

А сега си представете (Imagine) свят в света, в който:

 • 7 дни сте извън шибаната рутина
 • 7 дни нямате на главата си проблеми, битовизми, ангажименти и безрадости, от които ви иде да се гръмнете в мига, в който се събудите сутрин
 • 7 дни, в които няма дразнители – хора, факти и обстоятелства, които са малки (но постоянни) тирани в живота ви (може добре да се илюстрират като тръни, забити в областта на седалищната ви област, които напомнят за себе си по време на сядане. А да стоите непрекъснато прави за да не ги усещате не си е работа, нали J)
 • 7 дни на безвремие, в което денят и нощта губят значението и предназначението си, защото сте извън обичайната си времева рамка на съществуване – състояние, в което разбирате, че времето (този крадец на живота ви) го няма. Всъщност… изобщо повече не ви пука дали го има или не. Не ви пука и какво е времето навън, защото разбирате, че важните неща се случват вътре, а не вън от вас.
 • 7 дни, в които се отваря Aвтономната Зона на Свободата, в която празнувате отново, и отново в тих радостен екстаз личностната си свобода.
 • 7 дни преживавате магично-мистично-утопичната реалност от детско-вълшебните си мечти, в компанията на хора, които са търсачи на разЛичното като вас самите.
 • 7 дни, в които се случват странно-необичайни неща и сте се отпуснали в Потока на неординерните преживявания, за които не сте смеели да мислите, да се надявате или да поискате, защото сте се насилвали да бъдете “реалисти”, фалшиво адаптирани към една болна действителност и принудително приобщени към стадния начин на съществуване (наричат го общество).

За разлика от песента Imagine, нашият имагинерен свят в света ще се отвори като автономна реалност на първия по рода си ритрийт InSighting Зоната на Свободата, на който ако сте призвани да присъствате, ще разберете, че сте избрани да имате съдба, различна от тази на ординерите и да пресътворите реалност, разминаваща се все повече във времето и пространството с плоското и повтаряиемо матрично измерение, в което сте свикнали да протича животът ви.

INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА – ЗАЩО?

Навремето в соца често се използваше римуваният израз “ден обикновен” или още “ден като ден”. Замисляли ли сте се какъв е вашият ден? И какъв е животът, съставен от репликирането до безкрай на този “ден обикновен”? Да го описвам ли? Не мисля, че е нужно. Познат ви е до болка, сигурен съм. И е в основата на болката от ежедневното ви вегетиране. “Ден обикновен” е градивната тухла, изграждаща баналните съдби на милиардите хора от правремето до днес. Това е мерната единица за сивота, безрадостност и застой. Обикновените дни правят хората ординери.  Или може би ординерите се примиряват с обречената повтаряемост на обикновения ден. Така или иначе се формира порочен кръг, от който няма излизане.

Обикновените дни на обикновените хора водят до обикновени съдби, които от своя страна се проектират в обикновени животи (и моля да не ми се дават примери-притчи за величието на обикновеността в дзен или дао, това е друга бира). А обикновените животи са изпълнени от своя страна с тихо отчаяние, сковаваща болка, вкопчване в сигурността и тотална липса на осъзнатост. Те са стандарт за живеене в Матрицата. А животът в нея е живот на човека-робот, бурма, болт, пионка, марионетка или каквато там си харесате (все не е fine).

Доволни сте от такава съдба и не искате и да чуете посланието за свободата? Ако е така – бон воаяж! Тук пътищата ни се разделят. А за тези, които са нeпримирими към придаденото им от социума статукво и към принадените им от него фалшиви стойности са следващите редове.

Често на семинари съм давал един силно импринтващ се в съзнанието пример. Животът на болшинството хора наподобява на падащи, разпиляни листа, обрулени безмилостно от хладния есенен вятър. Един на милиони обаче има съдба, която може да бъде сравнена със звезда, сияеща самотно в небето и носеща се величаво по своя път. От сравнително ранна възраст съм се питал има ли начин да не забия в омагьосания кръг на работа-вкъщи-работа и някак да прескоча универсалната траектория на хората-листа. Не смея да кажа, че съм открил ултимативния отговор. Но след дълго време на търсене и ненамиране, , в което признавам, нерядко се изкушавах да зарежа цялата работа и да стана като “другите”,  имам вече своите сериозни пробиви в реалността. И една от фундаменталните истини, които разбрах е, че за да не се превърна в робот на матрицата донор на системата, трябва да лиша ежедневието си от ординерната повтаряемост и стоте нюанса сиво, от които то е изградено (ден обикновен, спомняте си, нали?).

Открих, че има само един антидот за отровата на вегетирането и тя е да допусна магичното в реалността си. Когато То се проявяваше, повтаряемостта и сивотата изчезваха яко дим и отстъпваха място на свежестта на промяната и на богатата палитра от наситено-психеделични цветове от вътрешни преживявания и външни синхроничности. Но това се случваше само, когато се изолирах от света на ординерите, когато преставах да живея техния живот, когато загърбвах проблемите, които диктуваше светът им и зарязвах задачките-битовизми, които той неумолимо се опитваше да ми налага. Тогава обикновеният ден включваше на пауза, времето сякаш спираше, и безметежността и свободата нахлуваха като прерязващо-освежаващ планински полъх в маранята на битието ми.

Сега мисля, че лесно може да схванете дизайна и да разберете смисъла на този ритрийт. И да си отговорите на въпроса защо.

На ритрийта ще се изгради свят в света, в който:

 • няма обикновени моменти
 • няма ординери
 • няма битовизми
 • няма проблеми
 • няма заробващо време
 • няма борба за оцеляване
 • няма социални роли, които да трябва  да изпълнявате

Свят в света, който се превръща в Автономна Зона на Свободата, която е Мястото, в което Магичното може да се прояви и да бележи с печата на необикновеността вас и съдбата ви. Йошшшш? 🙂

INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА – НАЧАЛОТО

И такааааа… една недалече отстояща във времето слънчева съботна сутрин събирате обичайните такъми за един необичаен InSighting ритрийт, меткате ги в колата си (ако имате такава, ако не – ще ви съдействаме за транспортиране на телесата ви :)), завъртате ключа за запалване на машината (ако не е Toyota с чип), превключвате на първа (ако не е автоматик) и потегляте към Родопите (ако не сте до такава степен отчайващо зле, че да подкарате към морето). Пътувате, пътувате, пътувате към Мястото на Срещата. Някак си ви е хубавко, безметежничко, едно такованка – лекичко на душата, защото матричния свят със злободневните проблеми остава все по-назад, отдалечава се все по-бързо, превръща се все повече в мираж, в сън, във фантом, губещ очертанията си в безкрая на трептящия в оксиженово синьо хоризонт (ама това добре го казах, браво! :)).

Стигате до Мястото, разтоварвате багажа си, настанявате се, отивате да хапнете на две – на три, виждате се с аверите, с които ще прекарате следващите 7 дни, преобличате се в casual непукисткото си облекло, заглеждате се в морето (не, не онова море, моля, моля!) от надиплените планински вериги около вас и забравяте… за всичко и за всички навън. Забравяте дори за себе си – за онова напрегнато, френетично, истерично, депресирано, ненамиращо покой (не)аз, което сте били допреди няколко часа.

Вече сте в Автономната Зона на Свободата – мястото, където сте себе си, във времето, което е спряло (ама по готин начин), в измерението, в което дишате чиста, сакрална, кристално-режеща свобода.

INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА – АКЦЕНТИТЕ

Всички, които са присъствали поне на един 3 дневен InSighting ритрийт (още по-добре на 5 или 9 дневен) извън София със сигурност са се докоснали до стоящата отвъд границите на всякакви описания магия на Временната Автономна Зона (ВАЗ). На досегашните ни многодневни семинари всичките хотелски комплекси, в които те се провеждаха, бяха затваряни за външни посетители. Това гарантираше неприкосновеността на ВАЗ от влияния на външния свят. И все пак – имало е заблудени посетители (или местни сеирджии), които са нахлували в тях, имало е обслужващ персонал, който се е моткал напред-назад и е изливал изобилно свещената си простота, имало е в близост населени места, до които са прескачали сегиз-тогиз участниците и по този начин са излизали извън границите на Автономната Зона и са прекъсвали цялостността й.

Този ритрийт ще бъде много разЛичен и като концепция, и като дизайн от предходните го. Чуйте, за да видите:

 • За първи път Мястото е напълно изолирано от всякаква “цивилизация” и досег с външния свят.
 • За първи път участниците ще готвят сами вкусна и здравословна храна, което от една страна ще препотвърди усещането, че сме в абсолютната Автономна Зона, от друга ще консолидира групата на дълбоко несъзнавано-кулинарно ниво :), и от трета ще елиминира вечното неразбиране, профанщина и издънки на местните пишман готвачи какво и как точно се готви, и какво и как не.
 •  За първи път броят участници ще бъде строго лимитирана и ще има сериозен face control, което ще гарантира чистотата на Зоната и ще я предпази от чужди елементи (нали знаете – капка отрова е достатъчна да прецака водата в цялата чаша?).
 • За първи път дизайнът е структуриран така, че ритрийтът да няма формална и неформална част. Зоната е самият семинар и присъствието в нея е само по себе си дълбоко изцеляващо, из основи трансформиращо и в цялостност регенерериращо преживяване.
 •  Ритрийтът е симулация и генерална репетиция за проект “Гнездото” или изграждането на свят в света (редовните инсайтъри знаят за какво иде реч), който да трансмутира временната в постоянна Автономна Зона на Свободата.
 • Един от основните акценти на ритрийта е Автономната Зона да наподобява на кораб, който потегля от точка А за да достигне до точка В. Или казано с думи по-прости – семинарът се превръща в магично пътуване към себе си и отправна точка за завръщането към Дома.
 • И последно, но не по значение – фундаменталната идея на ритрийта е промяната. Да, това не го отличава на пръв поглед от всички InSighting семинари до момента. Но самата му концепция предвещава нещо много различно. Идваш с обичайното си (не)аз, описано по-горе, нещо на ритрийта се случва и си тръгваш без него. А какво ще правиш с живота си след това зависи изцяло от теб!

INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА – ПРАКТИКИТЕ

 • Групови и индивидуални медитации с вътрешните InSighting практики
 • СОАХ ФЕРАС – получаване на трансмисии от традицията на Древните
 • Вътрешни пътувания в Мултиверсума и достигане до консесусни неординерни реалности от цялата група
 • Разбира се хА0с дишане и още много други яки дихателни техники
 • Хаос ритуали за изкривяване на реалността
 • Декондициониране – практики за разбиване на бетонирания мироглед и за освобождаване от непотребно-зловредните вярвания за света и за нас самите
 • … и още нещо, ще разберете какво на добрата ни Среща 🙂

INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА – МЯСТОТО

Мястото е необикновено, магично, омайващо, самодиво (няма да е лошо да срещнем и някоя самодива), красиво, самотно-величаво (или както стана модно да се нарича self sustainable), но в никакъв случай не навява студенина, мизерия или усещане за аскетизъм.

Става дума за луксозна вила в сърцето на Родопите (кой каквото ще да си говори, това наистина е най-магичната ни планина), която събира петнайсетина човека. В радиус от километри няма друга постройка, нито населено място. Спомнете си хиперлуксозната къща от Twilight сагата, разположена насред гората. Всеки имаше своето пространство за живеене, а долу в общите помещения ставаше раздумката и купона. Яко, нали? J

А иначе Мястото на срещата засега ще остане неразкрито. Само и единствено участниците в ритрийта ще получат точните му координати и инструкции как да достигнат до него. Това от една страна ще елиминира външните наблюдатели в системата, а от друга ще гарантира неприкосновеността на InSighting Зоната с оглед на специфичността на практиките, които ще се проведат.

А и е хубаво да внесем и малко съспенс, нали? Записвате се да отидете някъде, а не знаете точно къде.

INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА – НА РАЗСЪМВАНЕ (НА ТРЪГВАНЕ)

В досегашнитеInSighting ритрийти нещата са стояли по следния начин. Записваш се – идваш – участваш– променяш се в по-голяма или по-малка степен – връщаш се –  продължаваш да си живееш както си знаеш и чакаш кумулираната промяна да промени реалността ти.

ДА, Промяната се е промъквала неусетно или е навлизала с взлом в “зоната на комфорт” на не един участник от InSighting събитията. И да, InSigthing e променил на 180 градуса живота, в дълбини светогледа и хода на съдбата на не един човек. Но при немалка част от инсайтърите след n на брой време, водовъртежът на ежедневието ги е забивало обратно към дъното на неосъзнатото, изпълнено със страхове и паразитни битовизми съществуване. До следващия семинар, където са се надявали да се случи окончателно Преломът!

На 7 дневният ритрийт  InSighting Зоната на Свободата нещата ще се случат по доста по-различен начин.

Записваш се – идваш – участваш – преживяваш – преживяването те променя из основи – и не, не се връщаш към рутината и не, не продължаваш да циклиш един и същи ден обикновен. Дълбоко в себе си си променен, изтръскан от излишния баласт, измъкнал клина на привързаности, забит дълбоко от години в сърцето ти, освободен си от тежестта на амортизиращото те битие и от вкопчването в патериците на придобитото, които са те приковали към делнично-земния ти светоглед. Зоната на Свободата е вече неделима част от живота ти! Дава ти простор да генерираш безброй избори и вариации в живота си, за които сякаш допреди седмица си бил сляп. А личностната сила ти помага да си безупречен в изборите, които да те водят по пътя към необуслувеността и свободата. По пътя към Дома…

INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА – ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Мястото: неизвестна вила в Родопите

Времето:  27.09- 3.10.2014

Срещата на групата: на 27.09 в 14 часа 

Краен срок за записване –25.09.2014. Броят на участниците е силно ограничен!

За повече информация и записване:

Email: [email protected]

GSM 0884 878 222

разгледай още по темата
31 Авг. , 2012
tenches
За Димитър Тенчев Д-р Димитър Тенчев е психотерапевт, писател, инспириращ лектор и семинар лидер на тренинзи, курсове и ритрийти по InSighting, хипноза и развитие на потенциала на личността. прочети повече