Dimitar in English

InSighting Събитието 2014

 

kosmos3INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2014 ИДВА…

хАОс 
aka

ДА СЕ ОТПУСНЕШ В ПОТОКА И ПОВЕЧЕ ДА НЕ ТИ ПУКА

19 – 27 ЮЛИ 2014

ДЕВЕТДНЕВЕН ИНТЕНЗИВЕН INSIGHTING (ИНСАЙТИНГ) ТРЕНИНГ 

Под ръководството на основателя на InSighting д-р Димитър Тенчев

Хотелски комплекс “Орлова скала”, с. Лопян, Стара планина

хАОс – Няколко встъпителни думи

В теоретичната разработка на деветия подред Голям семинар ще бъда кратък като никога. По една единствена причина – за хАОс-а не може да се пише, говори, нито дори логически да се разсъждава без да бъде опошлена, принизена и изкривена до неузнаваемост (не по оня готин начин, в който изкривяваме реалността) темата до ниво, в което вече да няма нищо общо със самата себе си.

Причината е една. хАОс-ът е извън вербалното или писаното слово, отвъд мисълта (която криво да мерим, право да съдим си е с крайно лимитиран обсег) и отвъд логическите взаимовръзки (които често ни отвеждат по погрешна следа и ни запращат в девета глуха на съдбата), отвъд реда, категориите и закономерностите, освен които друго не познаваме при пребиваването си в ограничаващата ни 3D реалност (позната често като света-затвор).

Защо дизайнът на InSighting Събитието 2014 е посветен на хАОс-а? Ще бъда кратък при този отговор. Първо защото както вече казах хАОс-ът е неуместно да бъде обсъждан. И второ… тъй като въпросът “Защо” често измества по-важния въпрос, който хората е добре по-честичко да си зададат. А какъв е този въпрос? Това, мили деца, ще разберем при следващата ни среща… smile

colorful-star1Та… защо хАОс-ът е звездата на наближаващия Голям семинар? Ще изброя само няколко причини за това. Спрете ме ако греша:

 1. Цялата Вселена е произлезнала от хАОс-а. Той е бил в началото, Е сега, ще бъде и след края.
 2. Всичко познато ни като ред в природата, в живота, във Вселената, и дори в главата ни се стреми към ентропията, сиреч пак към хАОс-а. Ще се поместим в рамките на синдрома на щрауса, навирил усложливо задника си към небето (може би очаква второто пришествие), ако се притворяваме (сиреч, правим се), че този факт го няма.
 3. хАОс-ът е навсякъде около нас. Огледайте се. Няма нужда дори да се дават примери. Облаците по небето, трафикът по улицата, потокът от хора, вълните в морето, начинът, по който тече реката, флуктуациите във времето, борсата, мислите, здравето, ефектът на пеперудата, плевелите в градината, полуразрушената запустяла къща на баба ти… списъкът може да е безкраен. хАОс-ът е навсякъде. И той е… (прочети точка 4)
 4. Истинският скрит ред на нещата, който не може (щях да кажа за съжаление, но може би за радост) да бъде по никакъв схематичен начин проумян от ума, камо ли да бъде обхванат от него в цялата му неопределеност.
 5. Невидимият ред на нещата е истинският ред. И той стои зад познатия ни крехък ред, който наричаме познат свят, изпълнен с “предсказуеми закономерности” и “рутинна сигурност”. Познайте какво става, когато маската му (на познатия ни ред) се пропука и излезе извън контрола ни. хАОс и паника! Отвсякъде…
 6. Контрол ли казах? Нещо май обърках. Не, нямаме контрол над нищо, дори и над елементарни факти, като това дали ще стигнем навреме до уречената среща, дали ще се събудим с гъза нагоре или дали следващият светофар ще ни пусне на зелено? хАОс-ът ни показва брутално каква илюзия са контролът и сигурността, въздигани в култ от обществото ни-мравуняк. Мравунякът всъщност е удачен пример. Наблюдавайте движението на мравките поне за няколко часа. Ще откриете красотата на хАОс-а и ще почувствате интуитивно имплицитния Ред и там, без умът да може да открие някаква закономерност.
 7. Мога да продължа точките на аргументация поне до 99 (хАОс-ът никога не работи с кръгли цифри). Но нека бъдат седем – за щастие ;). Не са много, не са и малко. Според мен са достатъчни за да добиете представа защо избрах хАОс-а като тема за Събитието 2014. Та… 7. хАОс-ът съдържа в себе си не само скрития ред на нещата, но той е и първичния Ред, стоящ зад тях. Това е будистката Пустота, толтекският Нагуал, Потокът на даоизма, Абстрактът, Имплицитният ред на видимото или още непроявеното. Докоснем ли се до него, допуснем ли го в себе си, научим ли се да правим набези в него все по-често, никога повече няма да бъдем същите. Нито животът ни. Нито възприятието ни за вселената и нещата в нея. Нито ценностите, вярванията ни, целите и посоката в живота ни. Нима това не е целта на всеки Голям семинар? Трансформацията – генерална и необратима.

хАОс – Какъв ще е дизайнът на Събитието 2014?

Всеки Голям семинар си има тема, практики, структура, с други думи дизайн – ефимерно, почти незабележимо насищащ атмосферата му ден след денВсеки, който е присъствал на поне едно кулминационно InSighting Събитие на годината знае за какво иде реч – семинар със семинар никога не се повтарят.

Всички знаем, че InSighting e Синята пеперуда – Променящия се.blue-morpho-butterfly_post И това е най-силната му страна. Дори и Инсайтърите да не могат винаги да следват скоростта, с която това се случва (нерядко тази е причината и да отпадат, връщайки се безславно към затъпяващата рутина).

Затова… очаква ни отново разЛичен Голям семинар. Нека видим как стоят нещата:

Тема – има.
Практики – ще има.
Структура – най-обща, доколкото се знае часа на закуска, обяд и вечеря (подлежи на хаотично предоговаряне).
Дизайн – хаотичен.
Участници – както винаги, търсещи промяната в някаква форма.

разЛичното? хАОс-ът. Където има хАОс, не може да се говори за ред, програма минимум, нито да се върви с листа със задачи и да се чеква кое от програмата е минато и кое тепърва предстои.

Новото? С риск да се повторя – хАОс-ът.
Той ще се погрижи за един по-различен ред, за спонтанния дизайн, за хаотичната хармония, за ежеминутните импровизации, за неочакваните ситуации, за случванията и неслучванията на нещата, за практиките, лекциите, събиранията, храненията (ако ги има 🙂 – шегичка) – за всичко, което Събитието 2014 ще бъде.

Затова:

Програма – няма.
Ред – няма.
Списък с цели, задачи, практики – мммм… пак няма.

И още нещо ново. Всеки ще може да прави това, което му диктува хАОс-ът.
Да е хаотичен, свободен, нестандартен, разЛичен от всичко, което е бил до момента; да е свободен от рамката, в която се е помествало неговото малко аз; и да излезе от тесните граници на социално приемливото и допустимото, които са предопределяли избора му да бъде или не, такъв или онакъв. Ще може да е дързък или плах, практикуващ или лежащ под дървото на сянка, присъстващ на лекциите или пиещ вино в механата, оставащ до края на семинара или бягащ с мръсна газ от хАОс-а (можеш ли да избягаш от сянката си? риторичен въпрос, не е дзен коан).

Всичко е Окей! Защото хАОс-ът поема грижата за семинара и последствията от него ;). Don’t panic buddy! Корабът потънал, ти за байрака плачеш… smile

хАОс – Какво да се очаква, за кого е семинарът, какви ще са последствията, да дойда или да не дойда (само не споменавайте думата келепир, хАОс –ът не я обича) на Събитието 2014?

Ами да ги отпочнем по ред на номерата… smile

Въпрос: Ааааааа…. таковата… кажи го де… аааааа….какво да очаквам от този семинар?

Отговор: Има едно правило в духовното, а и в живота, което е пряко наместник на Негово Величество хАОс-а в нашата реалност: когато имаш очаквания се случва точно обратното на това, което си очаквал. Така че – приятелски съвет – надежда (и очаквания) всяка оставете.

Colorful-Star-Въпрос: Какви ще са последствията от семинара?

Отговор: Тук няма да съм затруднен. Хаотични, епични, магични, мистични, надпрагово критични, различни, за всекиму сакрално лични – с други думи – по инсайтърски непрозаични.

Въпрос: Май нищо не разбрах. Ааааа… да дойда или да не дойда?

Отговор: Ела – ако си пич и търсиш свободата. Не идвай – ако желаеш да се окопаеш в рутината и искаш да си пич, пикаещ клекнал.

Въпрос: А каква ще ми е далав…?

Отговор: Спри, не си отивай! Но замълчи… преди да е станало късно! 😉

Може би трябваше да спомена, че хАОс-ът не обича не само думата келепир, но и сродните й синоними.

Но ако ще говорим за полза, прочети Обещанието по-долу… за по-патетично – чети на глас!

хАОс – Обещанието

Като водещ на семинара давам следното Обещание:

Годишният Голям семинар ще е разЛичен, повече от всеки друг път!

Събитието 2014 ще бъде Събитие, което всеки ще помни до края на дните си и ще разказва за него на приятели, мъже, жени, деца, внуци и правнуци, които ще слушат със зинала уста и със сълзи на умиление и съжаление, че не са били ТАМ… smile. Мдааа.

Няма да спирам силата на хАОс-а, дори и да тече в посока, противоположна на възгледите, вярванията и ценностната ми система.

Ще оставя нещата сами да се случват и участниците сами да избират какво да допускат да им се случи и какво не.

Няма да се поколебая да пусна хАОс-а в живота си и в този на участниците, защото всички се стремим към бягство от сигурността.

Ще подпомагам хАОс-а във всичките му начинания, свързани с разбиването на рамката от възможни, обичайни, допустими, приемливи или вдъхващи сигурност ни неща, защото всички мечтаем магичното да навлезе в живота ни… и да не излезне повече от него.

Ще бъда себе си – повече от всякога. И ще ви дам възможност вие да бъдете себе си – такива, каквито не сте си и помисляли, че може да сте. Защото всички сме търсачи на Свободата.

Май станаха седем – за щастие…. smile

ОБЕЩАВАМ!

хАОс – След семинара

Flying ButterflyПрочети подзаглавието: Ще се отдадем на Потока, който кара нещата да се случат по най-добрия и необозримо-магичен за нас начин, насищайки живота ни със Свобода и повече няма от нищо и от никой да ни пука.

Не е ли готино, а? smile

хАОс – Мястото

Ваканционно селище „Орлова скала“ се намира на 90 км от София. Изградено е на брега на р.Стара река, под природната забележителност „Орлов камък – Червената стена”, на 1 км след с.Лопян, общ. Етрополе.

Състои се от хотел, четири самостоятелни къщи, ресторант и открит плувен басейн.

Хотелският комплекс се намира извън населени области и ще бъде затворен специално за провеждането на InSighting Събитието 2014 само и единствено за Инсайтъри.

Зареждащата магична природа на Балкана, специфичното място на комплекса и времето на провеждане на семинара са идеалното съчетание на време, място и хора за провеждането на кулминационния InSighting ивент за годината – Събитието 2014.

хАОс – Допълнителна информация

Настаняване:

Участниците в семинара се настаняват  в стаи по двама или апартаменти по трима. Всяка стая и апартамент имат самостоятелен санитарен възел, топла/студена вода, достъп до Wi Fi (безжичен интернет). Възможно е и настаняване в единична стая срещу допълнително заплащане.

Храна:

В цената за участие е включена вкусно и здравословно приготвена вегетарианска храна (закуска, обяд и вечеря), отгледана по европейските екологични стандарти (ще има и алтернативно изготвено меню за вегани).

разгледай още по темата
 • Силата
  Която превръща живуркането ни в съдба Една среща с Димитър Вместо пролог Някои полезни дефиниции, свързани с темата на статията Енергия: Енергията (на древногръцки - активност, работа) е физичн...
 • InSighting Зоната на Свободата
  INSIGHTING ЗОНАТА НА СВОБОДАТА 4D — Дъх, Дух, Дихание, Дишане (овладяване и балансиране на Eнергията) 7 ДНЕВЕН РИТРИЙТ В СВЕТА НА МАГИЧНИТЕ, МИСТИЧНИТЕ И НЕОБИЧАЙНИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ НА СЪЗНАНИЕТО ...
 • Дишането – моят път към свободата
  Една среща с Димитър Здравейте! Как сте в този сив есенно-зимен ден? Никъде не ти се излиза, залостил си се на топло в бърлогата си, сложил си си чаша чай, уиски или червено вино (всекиму с...
6 май , 2012
tenches
За Димитър Тенчев Д-р Димитър Тенчев е психотерапевт, писател, инспириращ лектор и семинар лидер на тренинзи, курсове и ритрийти по InSighting, хипноза и развитие на потенциала на личността. прочети повече